
Bu sistem çalışmaya baÅŸlayan kiÅŸilerin görsel dikkatini farklı ÅŸekillerde uyarmaktadır. Bu ÅŸekilde görsel algı ve iÅŸitsel algının birlikte kullanılması ile harfler yani semboller daha iyi kolay öÄŸrenilmektedir.
Sistemin temelinde iÅŸitsel algı sisteminin görsel algı sistemini desteklemesi hedeflenmiÅŸtir. Klasik öÄŸrenme metotlarından farklı olarak bu sistemde birçok algı sistemi kullanılarak öÄŸrenme kalıcı hale getirilmektedir. Sembolleri yani harfleri öÄŸrenemeyen çocuklar bu sistemle sembolleri daha kolay öÄŸrenmekte ve kolay kolay da unutmamaktadır.
Okumanın temeli olan sembolik öÄŸrenmede farklı algı sistemleri aktif olarak kullanılmaktadır. ÖÄŸrenmede en temel prensip öÄŸrenci için doÄŸru yolu bulup o yoldan en kestirme ve kısa sürede öÄŸretmeyi saÄŸlamaktır.
Okumak isteyen öÄŸrenci birçok sembolü ses karşılıkları ile birlikte öÄŸrenmek zorundadır. Özellikle Türkçe gibi çok ekli dillerde öÄŸrenme güçlüÄŸü ve dikkat eksikliÄŸi yaÅŸayan öÄŸrenciler bu sembolleri öÄŸrenmede zorluk çekebilmektedir. Özellikle bazı benzer semboller (b-d, m-n, i-j, s-z, I-ı) bu öÄŸrencilerde karmaÅŸa oluÅŸturabilmektedir.
Peki çocuklarımız nasıl hızlı okuyabilir? Hızlı okumak için görme alanına giren bu sembollerin hemen algılanması, beyinde doÄŸru bir ÅŸekilde kodlanması ve okuma olarak dışa vurulması gerekmektedir. GiriÅŸ-entegrasyon-depolama ve çıkış aÅŸamaları bu esnada olur.
Okuma güçlüÄŸü çeken öÄŸrenciler okumayı sevmezler. Bu nedenle okumak onlar için çok sıkıcı bir aktivite olur. Sınıfta sesli okumak ise onlar için korkutucu bir olaydır. Bu açıdan Okuma Güçlendirme Setlerinde eÄŸitimini verdiÄŸimiz sistem sayesinde öÄŸrencilerin algı sistemi bol tekrar, farklı duyular ve orijinallik ön plana çıkartılmaktadır.
Yapılmış Uygulamalar Nasıl Sonuç Veriyor?
Okuma Güçlendirme Setleri ile hazırlanan öÄŸrenciler sembolleri artık o kadar hızlı tanıyor ki belli bir süre sonra bu onların okuma hızlarını ve okuduklarını anlama düzeylerini yükseltiyor.
Pilot uygulama yapılan çocuklarda 20-30 seans sonra okuma hızında belirgin artışlar gözlemlenmiÅŸtir. Örnek olarak RS 12 yaşında ve dakikada sesli olarak 40 kelime okumaktadır. 30 seans sonra 4. kitabı bitirdiÄŸinde okuma hızı dakikada 65 kelimeye çıkmıştır.
Günde Kaç Saat Uygulama Yapılmalıdır?
Bu sistem ideal olarak her gün 30 dakika uygulanmalıdır. Bunun mümkün olmadığında haftada 3 gün birer saat gün aşırı uygulanabilir. İdeal saatler çocukların dinç ve dinlenmiÅŸ olduÄŸu saatlerdir. Okul dönüÅŸü dinlendikten sonra ve ödevlerini yapmadan önce bu uygulama
yapılmalıdır. Zaten bu uygulama yorucu olmayıp oldukça keyifli ve hızlı geçen bir zaman dilimine dönüÅŸmektedir.
Çocuklarınızın Okuma Hızı Normalde Ne Kadar Olmalıdır?
İlkokul 1. sınıfın sonunda dakikada 60-70 kelime, 2. sınıf sonunda 70-80 kelime, 3. sınıf sonunda 80-90 kelime okunabilmelidir. Ayrıca 4. sınıfta bu sayının 90-100 kelimeye, 5. sınıfta ise 110-120 kelimeye çıkması beklenir.
YetiÅŸkinlerde okuma hızı çok farklı olup dakikada 200-300 kelime arasında deÄŸiÅŸmekte, kendini geliÅŸtirmiÅŸ kiÅŸilerde 1000 kelimeye kadar çıkabilmektedir.
Okuma Güçlendirme Setleri Uygulanacak ÖÄŸrenciye Nasıl Takdim Edilmelidir?
Setin tamamı öÄŸrenciye gösterilmelidir. Özellikle bu setin orijinal yönleri ve eÄŸlenceli kısımları mutlaka vurgulanmalıdır. Düzenli bir çalışma ile okumasının güçleneceÄŸi, daha hızlı okuyup daha fazla anlayabileceÄŸi anlatılmalıdır.
Bunun sabır isteyen eÄŸlenceli bir çalışma olduÄŸu söylenmelidir. ÖÄŸrenciye motivasyon yüklemesi yapmak için hedef ve ödül uygulaması yapılabilir.
Okuma Güçlendirme Setlerinin Sonuçlarının Olumlu OlduÄŸunu Nasıl Anlarız?
Okuma Güçlendirme Setlerinin uygulamasının olumlu olduÄŸunu anlamak için çocuÄŸunuzda okumanın ilerlemesi, hataların azalması ve dakikada okuduÄŸu kelime hızında artışların gözlenmesi gerekir.